Ako prvý úkon v záhrade na začiatku sezóny, je rez viniča. Tento úkon je najdôležitejším zásahom počas roka. Udržiava sa ním rovnováha medzi rastom a rodivosťou a dosahuje sa ním kvalitnejšia úroda a zároveň sa tvaruje ker.

Ker by sa mal zaťažiť asi štyrmi až desiatimi púčikmi na štvorcový meter plochy. Samozrejme počet púčikov závisí od konkrétnej odrody. Najvhodnejší čas na rez je koniec februára,alebo keď pominú silné mrazy.

Krátky rez : skracuje sa na 1- až 5-púčikové čapíky .Znižuje úrodu a ker zmohutnie. Patria sem tieto odrody :    'Rizling vlašský', 'Silvánske zelené', 'Portugalské modré', 'Košútovo hrozno', 'Malinger', 'Muškát žltý', 'Arkadija', 'Olšava'.


Stredný rez:

Vyhovuje väčšine odrôd. Necháva sa pri ňom  6 až 8 púčikov a zálohový čapík. Vyhovuje odrodám 'Müller Thurgau', 'Veltlínske zelené', 'Semilon', 'Neuburské', 'Frankovka', 'Svätovavrinecké', 'Ametyst', 'Diamant', 'Dora', 'Negra', 'Onyx', 'Opál' a ďalšie. 


Dlhý rez dosiahne veľkú úrodu a ker zoslabne. Necháva sa pri ňom 10 až 14 púčiky. Vhodný je pre odrody :  'Iršay Oliver', 'Dievčie hrozno', 'Burgundské biele', 'Veltlínske červené skoré', 'Tramín červený', 'Rizling rýnsky', 'Muškát Ottonel', 'Sauvignon', 'Guzaľ Kara', 'Dačnyj', 'Pastel', 'Prim', 'Rubanka' a iné.


Pri reze sa musí dbať na podzemné a nadzemné orgány viniča. Na vinič sú určené vinohradnícke nožnice. Hrubšie a staršie drevo sa zrezáva pílkou s úzkym listom. Rez musí byť hladký.